Як приготувати зелений борщ по-вінницьки: рецепт від гастроблогерки Олени Павлової

Як приготувати зелений борщ по-вінницьки: рецепт від гастроблогерки Олени Павлової
  • Вінничанка Олена Павлова поділилася старовинним рецептом зеленого борщу, який не лише смачний, а й корисний для здоров'я.
  • Ця страва, за її словами, має очисні властивості та допомагає відновити сили після зими.

Рецептом «лікувального зеленого борщу» поділилася дослідниця Подільської кухні Олена Павлова.

«Ця давня закличка, відома багатьом з дитинства, приводить нас у дохристиянські часи. Отже, я припускаю, що борщі варили ще задовго до появи в українській традиційній кухні буряка, як коренеплоду.  Але, майже п’ять тисяч років тому вже вживали в їжу дикороси і дикий листовий буряк. Тож, перший борщ, який зварили наші предки, на мою думку був саме зеленим. У моєї бабусі, Зінаїди Миколаївни, був незмінний ритуал. Від початку посту і до Великодня вона мала сім разів зварити борщ з кропиви і різної «зелепухи», яку приносила до нас в хрущовку — п’ятиповерхівку. Ті перші листочки кропиви, молоді пагони ще скрученої черемші та блідо-зелені стебла молодого мокрецю з берегів Південного Бугу промивалися, варилися і ставали зеленим борщем. На невеличкому городі проростали вушка кваску, то вона і його рвала, — ділиться Павлова. — З зеленню варилися корені петрушки, пастернаку, картопля і підсмажувалася на олії цибуля. Посту бабуся не притримувалася, тож в кінці в тарілочку до борщу додавали покришене зварене на круто яйце, добра ложка сметани і свіжа петрушка з зеленою цибулькою, міленько подрібнена. І борщ той був, хоч і напівпустий, тобто без м’яса, бабуся вірила в його живильну і очисну силу. Казала, що він після зими кров оновлює. Щовесни варю такий борщик і я, щоправда на м’ясному росолі іноді».

Рекомендується приготувати зелений борщ, додавши до нього, окрім сметани, одну чайну ложку амарантової олії. Вважається, що це перетворить страву на лікувальне зілля. Адже амарант має силу зупиняти ріст ракових пухлин завдяки компоненту «сквален», а також ця олія дозволяє зробити м'яку профілактику запальним процесам в організмі.

Відео дня

Для приготування борщу збирають трави: найчастіше це квасок, кропива, молоді листя лободи, мокрець і снітка. Використовують лише верхні м'які листочки.

Інгредієнти на шість порцій:

  • Молода зелень кропиви, лободи, мокрецю, кваску — 350-400 г
  • Яловичина або свинина на ребрі — 500 г
  • Вода — 2,5 літри
  • Цибуля ріпчаста — 100 г
  • Корінь селери — 60 г
  • Корінь Пастернак — 60 г
  • Картопля — 600 г
  • Олія для смаження — 40 г
  • Сік половини лимона
  • Сіль
  • Перець чорний горошком
  • Сметана — 100 г
  • Зелень для подачі
  • Відварені курячі або перепелині яйця 

Приготування:

  • М'ясо промити і помістити в каструлю, залити водою і варити до готовності. Щоб м'ясо відставали від кісток.
  • Пастернак і селеру натерти на терці. Цибулю порізати кубиками.
  • У глибокій пательні розігріти олію та обсмажити коренеплоди і цибулю. Додати сіль, перець і тушкувати до готовності.
  • Ребра дістати з відвару, відділити м’ясо від кісток і порізати. М’ясо повернути до відвару, довести до кипіння і додати картоплю, порізану крупним кубиком.
  • Додати тушковані коренеплоди і варити до готовності картоплі.
  • Зелень промити, нашаткувати і додати у каструлю. Довести до кипіння і варити одну-дві хвилин .
  • Подавати з зеленню та ложкою сметани.

 

Читайте також:

Хочеться справжнього, українського? Олена Павлова поділилась стародавнім рецептом борщу з коренем пастернаку

Кохання під час війни: у Жмеринському ЦНАПі військовий першим зареєстрував шлюб

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Elena

    Мокрець ? Фу, яка гадость !
  • Таня

    Вже і я варила,з черемші.тільки з м'ясом,бо я все варю з м'ясом.
  • Аля

    Я так намокла, хочешь посмотреть🥵

keyboard_arrow_up